tirsdag den 27. september 2011

Lyse muffins med chokoladestykker

Ville forkæle et par veninder - og det gøres bedst med hjerteformede, lyse muffins med stykker af mørk chokolade!

 



















Ingredienser:

Det tørre
4 dl mel
2 tsk bagepulver evt. også et skvæt natron
1 knivspids salt 


Det våde
2 1/2 dl yoghurt (eller cremefraiche og lidt mælk)
Et lille skvæt mælk eller fløde hvis dejen bliver for tyk
1 helt æg
1 1/2 dl smeltet smør
2 1/2 dl sukker

Fyld
100 g hakket, mørk chokolade (Store stykker er fint)


Fremgangsmåde:

Bland de tørre ingredienser godt.


Bland de våde ingredienser, og rør til sukkeret er næsten opløst.
Bland chokoladen i det tørre.
Vend forsigtigt det tørre i det våde. Hvis dejen bliver for tyk, tilsæt et skvæt mælk el.lign.


Hældes i ca. 12 forme og bages ved 200 grader i ca. 15-20 min.

25-års fødselsdagskage

Efter større indkøb af ingredienser fik jeg så fabrikeret en 25-års fødselsdagskage til min venindes kollegas veninde. Ikke alt gik efter planen - jeg blev lidt uvenner med fondanten i løbet af dagen. Men til sidst kom den nu til at se okay indbydende ud.

1. Fyldet er hvid chokoladeganache med limeskal og hindbærmousse med hvid chokolade. Lagt sammen med hjemmebagte kakaobunde.









2. Her er kagen smurt op med chokoladeganache (for at undgå smørsmag fra smørcreme) 200 g mørk chokolade overhældes med 200 ml kogende fløde. Røres sammen og sættes i køleren til det har konsistens som tyk tandpasta.













3. Den færdigtpyntede kage.
Jeg havde fået besked på at kagen skulle være piget og lyserød. Se billederne herunder.




 



torsdag den 22. september 2011

Stort kageprojekt igang

Så kom min første "kageordre".

Min venindes kollegas veninde fylder 25 - og jeg skal lave kagen!

Det bliver lidt af en udfordring, for jeg har aldrig lavet kager på bestilling før. Jeg plejer bare at gå efter mit humør og temperament. Men denne gang har jeg altså nogle retningslinjer jeg skal følge!
 

Kagen skal være lyserød, og "fin", så jeg har tænkt mig at afprøve den pink pastafarve jeg har indkøbt, og så i øvrigt dekorere med sukkerblomster og glimmer.

Her er mine indledende noter og planer for kagen... Nyd de flotte tegninger ;)

søndag den 18. september 2011

Cheesecake ♥ hindbær

Valg 2011 = Valgkage! Og selvfølgelig med røde bær som pynt ;)


Cheesecake er verdens nemmeste kage! Den kræver bare lidt tålmodighed, for når den er færdigbagt, skal den stå på køl nogle timer for at blive rigtigt god.


Et stykke lækkert, bagt cheesecake



















Ingredienser
250 g Digestive kiks
1 tsk kanel, allehånde og stødt ingefær (blandet)
100 g smeltet smør
500 g Philadelphia ost (ikke light)
160 g sukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk citronsaft
4 æg

Pynt:
250 g creme fraiche
½ tsk vaniljesukker
3 spsk citronsaft
1 spsk flormelis
Hindbærcoulis el.lign.
1 pose frosne hindbær


Fremgansmåde



  1. Forvarm ovnen til 180°
  2. Smør en 20 cm springform. Klip en cirkel af bagepapir der dækker bunden, og læg den i formen. Knus kiksene til de er pulveriserede (enten i en frysepose eller i en foodprocessor.) Bland kiksene med krydderiet og bland smeltet smør i. bland det sammen, til massen er helt fugtig.
  3. Tryk massen ud i bunden og lidt op ad siderne. Pres godt til så massen er fast. Sæt den i køleskabet i 20 min. indtil den er fast. Alternativt kan du bage den ca. 10 min i ovnen.
  4. Pisk flødeosten glat. Tilsæt sukker, citronsaft og vanilje og pisk til sukkeret er opløst.
  5. Pisk æggene i et ad gangen. Pisk godt efter hvert æg.
  6. Blandingen fordeles over bunden og bages i 45 min.
Når der piskes grundigt vil ostekagen hæve i ovnen pga. de luftbobler der er skabt. Det skaber en høj og luftig kage. Nogle foretrækker en lavere og mere massivt kage. Hvis du hellere vil have det, skal du røre ingredienserne sammen i stedet.

Pynt

Her med pynt, klar til at bage yderligere 7 min.
  1. Bland creme fraiche, citronsaft, flormelis og vanilje i en skål.
  2. Spred pynten over den varme kage og pynt med hindbærcoulis'en.
  3. Bag yderligere 7 minutter
  4. Sluk for ovnen og lad kagen køle af. Når den er kold nok sættes den i køleskabet nogle timer. Også gerne natten over.
  5. Serveres med hindbær der er most med sukker (Husk når du bruger frosne hindbær, skal de have et kort opkog først, for at fjerne bakterier.)


Otekagen er god efter et par timer i køleskabet, men den smager langt bedre efter en nat i køleren!

Namnam!




Chokoladekage til kontoret

Så er der dømt bagedag! De søde kollegaer fra mit arbejde skal have lidt mundgodt, og jeg har haft en kageafstemning kørende hele ugen.


...Chokoladekagen vandt!


Jeg valgte at lave to kager - den ene var en gammel genganger med nyt fyld. Jeg lavede en chokoladekage med fyld af lys chokoladeganache. Opskriften på chokoladekagen er her.
Fyldet af lys chokolade plejer at give en ret god smag i en chokoladekage med kraftig chokoladesmag. For at gøre smagen mere intens, kan man tilsætte to spsk. instantkaffe i kagedejen.


Lys chokoladeganache

  • 1/2 l. piskefløde
  • 300 g lys chokolade
Fremgansmåde

  1. Fløden koges langsomt op.
  2. Chokoladen lægges i en skål og overhældes med den kogende fløde. (Jeg har en smart skål med låg, så jeg lægger låg på skålen.)
  3. Lad chokoladen smelte i ca. 5 min.
  4. Nu røres blandingen til en ensartet masse uden chokoladeklumper. Hvis du ikke rører nok, vil der komme klumper i den endelige ganache.
  5. Lad fløde/chokoladen stå natten over i køleskabet, dækket til med film. Det er vigtigt at blandingen ikke får vand, det ødelægger nemlig ganachen og gør den grynet. Læg derfor filmen langs med siderne af skålen. Den skal helt ned at røre overfladen på fløden, så der ikke dannes kondensvand.
  6. Næste morgen piskes fløden igennem. Start langsomt indtil alt chokoladen er løsnet fra bunden af skålen. Pisk derefter til ganachen har konsistens som let flødeskum. Pisk ikke for meget, så skiller fløden!
  7. Nu kan du bruge ganachen som fyld i en lækker chokoladekage :)



Den anden kage jeg lavede var en gateau Marcel. En meget koncentreret chokoladetærte der består af et lag bagt chokolademousse og et lag ubagt chokolademousse. Desværre skal tærten helst stå i fryseren nogle timer før servering - og der er ingen fryser på kontoret. Kagen var derfor mere som en regulær chokolademousse ved serveringen! Den smager nu godt alligevel...


Gateau Marcel

Kagebund og -top er samme opskrift.
  • 175 g mørk chokolade
  • 175 g smør
  • 175 g sukker
  • 3 bægre past. æggeblommer
  • 3 bægre past. æggehvider
  • Blødgjort smør og sukker til springformen

Fremgangsmåde
  1. Chokolade og smør smeltes i en skål i mikroovnen (alternativt over vandbad, men jeg er den utålmodige type)
  2. Bland 2/3 del af sukkeret med æggeblommerne og pisk det hvidt og skummende
  3. Pisk hviderne stive i en anden skål og tilsæt den sidste tredjedel af sukkeret undervejs
  4. Vend forsigtigt chokoladeblandingen op i skålen med de piskede æggeblommer
  5. Fold forsigtigt de piskede hvider sammen med chokolade- og æggeblandingen, så det ender med at være helt sammenblandet
  6. Gnid en springform grundigt med blødt smør på indersiden, drys med sukker og bank det overskydende af. Det gør det nemmere at løsne bunden, når tærten er bagt.
  7. Hæld halvdelen af moussen op i formen og bag den ved 175° i ca. 30 min. Stil resten af moussen til at hvile i køleskabet.
  8. Tag formen med bunden ud af ovnen, selvom den ikke ser helt færdig ud. Bunden vil falde sammen, og det er meningen.
  9. Fordel resten af chokolademoussen oven på bunden og glat det ud, så overfladen bliver pæn og jævn. Bunden skal være helt afkølet, når moussen hældes over.
  10. Stil kagen tilbage i køleskabet og lad den sætte sig nogle timer. Herefter sættes kagen i fryseren. Kagen tages ud ca. 30 min. før den skal spises og kagen løsnes fra kanten og bunden af springformen med en skarp kniv.
  11. Sigt kakao over kagen som pynt inden servering

Opskriften er en variation af denne.

Her er et billede af tærten der på dette tidspunkt ligner noget fra en slagmark!
Som man kan se, var kagen ikke let at skære af!

onsdag den 7. september 2011

Der skal kage til babyhygge!

Jeg var på babybesøg hos min søde veninde, som fødte sin lille datter for 2 måneder siden. Det var første gang jeg så hende, og der kan man tale om verdens sødeste lille prinsesse!

Udover at have inviteret på babybesøg, havde min veninde da også lige bagt en fantastisk færøsk æbletærte! Mage til overskud skal man lede længe efter!

Desværre var jeg alt for forgabt i den lille til, at jeg huskede, at få opskriften på tærten - men et billede skal I da ikke snydes for. Og så må jeg lige få skaffet opskriften, så jeg kan afprøve mine færøske kogekundskaber i nærmeste fremtid.

søndag den 4. september 2011

Søstrenes 18-års = min første fondantkage!


Så blev mine små søstre 18 år gamle - og er derved slet ikke så små mere... Jeg ville give dem en kage til familiefesten, og det skulle være en fondantkage. Min første fondantkage!

Jeg læste mig til mange forskellige fifs rundt omkring. Blandt andet besøgte jeg flittigt Himmelske Kager og Kageslottet. Camilla fra Himmelske Kager har en fantastisk trin for trin-guide, som virkelig hjalp mig MEGET!

Resultatet blev ikke perfekt... Langt fra faktisk. Men jeg trøstede mig med at det udover at være min første fondantkage også var min første kage i flere lag, min første kage med moussefyld OG min første lagkage med hj.bagte bunde. Så der var en hel del "firsts" for mig i denne omgang. Jeg bager normalt faste kager og har derfor en del træning til gode i sammenlagte kager. Men det er i hvert fald ikke sidste gang jeg bikser en kæmpekage sammen. Næste gang skal jeg bare lige have udstyret i orden.

Det nederste lag bestod af hindbærmousse mellem hj.bagte kakaobunde. Den øverste kage var lyse hj.bagte lagkagebunde og en enkelt hj.bagt nøddebund lagt sammen med 1:1 chokoladeganache. (Se opskrift på den anvendte hindbærmousse her)

Nederste kage er overtrukket med hvid fondant, lavet af skumfiduser. Den øverste ligeledes med hj.lavet fondant med kakao. Da jeg ikke havde tid eller ingredienser til en rigtig icing (og i øvrigt ikke havde en sprøjtepose med tylle i det køkken jeg lavde kagen i!) brugte jeg alm. flødeskum til at dække kanterne med.

Selvom kagen ikke blev perfekt, smagte den til gengæld virkelig godt. Desværre fik jeg ikke taget et billede, da vi havde skåret i den, så lagene må I forestille jer :)

Udover min store kage og min ene søsters minilagkager var der selvfølgelig også rigtig fynsk brunsviger! (Dog fra bageren..)


Læg mærke til minilagkagen. Opskrift kommer senere :)
Største kage jeg har lavet - til dato!

Brownies og vaniljeis med Oreos

Brownies klar til servering.


















Lørdag, for en gangs skyld med sol, bød på grillfest med et par veninder. Lækkert kød med salat, hjemmelavet kartoffelsalat og selvfølgelig pølser på grillen. Det hele rundede af med min Oreo-is fra fra mit sidste indlæg serveret med en brownie og friske jordbær. Alt i alt en rigtig lækker blanding.
Efter min mening skal brownies serveres med is eller bær, for at smagen ikke bliver for overvældende. Men det er selvfølgelig smag og behag :)

Det var faktisk første gang jeg bagte brownies efter denne opskrift. Det var meget vellykket! God og blød i konsistensen, med en lækker sprød top. Opskriften er en modifikation af denne opskrift, som jeg længe har villet afprøve.

Ingredienser:
  • 230 g smør     
  • 300 g sukker     
  • 230 g god mørk chokolade    
  • 4 æg, pisket let sammen     
  • 140 g mel     
  • 40 g kakao     
  • 200 g hasselnødder (eller eksperimentér med andre slags)
  • Jordbær og granatæble til pynt
Fremgangsmåde:
  • Hak hasselnødder meget groft (ca. i halve). Læg dem i en springform eller på en bradepande med bagepapir, og rist dem under grillen i ovnen ca. 5 min. eller til du kan dufte dem. De skal ikke være brunede.
    Nødderne før de kom i ovnen.
    • Smelt smørret (Det må ikke brune) og hæld sukkeret i. Rør til det er opløst.
    • Smelt chokoladen i mikroovnen (giv det ikke meget mere end 1,5 min.)
    • Tilsæt den smeltede chokolade i sukker/smørblandingen. Herefter piskes æggene i med håndmikseren.
    • Bland kakao og mel og si det lidt efter lidt i dejen, mens du rører langsomt.
    • Bland de ristede nødder i dejen, efter du har gnubbet de værste skaller af.
    • Bag i en firkantet form ved 180* i 30 min. Beklæd formen med bagepapir, så du ikke skal kæmpe med at få brownien ud af formen.
      Jeg brugte en rektangulær form ca. 20x35 cm og det gav en høj og lækker brownie. Jeg bagte den faktisk næsten 40 min. men den kunne godt have fået 35, uden det havde ødelagt noget.
      Når du tager brownien ud, skal den være let krakeleret på toppen, men ikke brændt. Når du ryster formen, må den ikke "bølge" eller virke flydende.

      Pynt den afkølede brownie med friske jordbær, granatæble og en god klat Oreo-is.
      Disse brownies får en god blød midte, og en lækker fyldig smag!

      torsdag den 1. september 2011

      Vaniljeis med Oreos

      Så er det ved at være weekend - sådan da! Og weekend betyder kage :)
      Jeg skal grille lørdag med nogle venner, og jeg medbringer selvfølgelig kagen. Min tanke er at servere brownies med hasselnødder og en kugle Oreos-is med friske jordbær.

      Dette indlæg bliver isen - der kommer et indlæg senere om brownies med både chokolade, kakao og hasselnødder.

      Oreos har en meget fyldig smag, så jeg synes ikke det er nødvendigt at have alt for meget af det på en gang. Men det er selvfølgelig smag og behag.
      Min super simple Oreos-is er en sikker vinder hver gang, og den kan både spises alene, og til fx kage eller frisk frugt.

      Ingredienser:
      1 liter vaniljeis (Gerne af god kvalitet, evt. hjemmelavet)
      1 rulle Oreos (De små med omkring 10-15 kiks i)
      Lidt mælk/fløde

      Fremgangsmåde:
      1. Hæld Oreos i en frysepose, slå en knude på posen. Fold et viskestykke omkring posen, og bank med en kagerulle til kiksene er knust. Rul også et par gange frem og tilbage. Kiksene skal ikke være helt pulveriserede, men der skal heller ikke være kæmpe stykker tilbage.























      2. Med dejkroge piskes Oreoskrummer og is sammen med et skvæt mælk eller fløde, for at gøre det mere flydende, og lettere at mikse.

      Is og Oreos mikses med dejkroge.






















      3. Hæld i en Tupperware, og gem til du skal bruge isen. Og husk at tage den ud ca. 1/2 time før du skal bruge den - ellers er den umulig at skære i.

      Den færdigblandede is, før den ryger i fryseren.


      Der kommer billeder af Brownie og Oreo-is sammen i et senere indlæg :)

      Langtidshævet brød med hævetrick

      Hvis nogen så Morgentv for nogle uger siden, så I sikkert min bagehelt Max fra kvalimad.dk.
      Her fortalte han om mit all time favourite brød! Jeg fandt Max' opskrift for lang tid siden, og er blevet fan af hans specielle bageteknik, hvor man bruger en gryde til at bage brødet inde i ovnen. Det giver et super godt resultat, selvom det lyder lidt sjovt.

      Jeg fik en pludselig lyst til at bage brød den anden dag, og tænkte at et godt langtidshævet brød måtte være på sin plads. Det holder lang tid og ser så flot ud! :)

      Opskriften er i øvrigt inspireret kraftigt af Max fra Kvalimad. Se hans opskrift og trin for trin-guide til bagning i gryde. Jeg glemte selvfølgelig at tage billeder af processen, så I må nøjes med det endelige resultat.

      Ingredienser:
      625 gram mel
      1/2 l vand
      2 tsk salt
      En lille klat gær (på størrelse med din lillefingernegl)
      Evt. fyld (Smuldret feta, hakkede oliven, rosmarin, soltørrede tomater eller find selv på noget andet godt!)

      Fremgangsmåde:

      Dagen/aftenen før 
      Du skal starte på brødet ca. 12 timer før du skal spise det. Jeg lavede mit fredag om aftenen og bagte det lørdag om morgenen, da det havde hævet 12 timer.

      1. Først rører du den lille klat gær ud i vandet i en stor skål. 
      2. Bland salt og mel i vandet, til alt melet er vådt. Der er ingen grund til at ælte, da den lange hævetid gør alt "æltearbejdet" for dig. Her hælder du også evt. fyld i dejen.

      Nu skal dejen hæve natten over. Bare stil den på køkkenbordet i skålen overdækket med et viskestykke. 

      På dagen
      3. Næste morgen hælder du dejen ud på bordet (husk godt med mel på bordpladen!), og folder den let sammen. (Hvis du vil se en video af "foldearbejdet" kan du kigge på kvalimad.dk) Læg den i en skål og lad den hæve ca. 2 timer igen. Det er meningen at dejen skal være meget lind nærmest flydende i det.

      4. Tænd ovnen på 250*. Kom en gryde i ovnen. Dejen skal kunne fylde gryden halvt op - vurdér selv størrelsen.

      5. Efter de to timers hævetid, hældes dejen i den nu opvarmede gryde. (Det er vigtigt at den er meget varm, da dette gør at brødet ikke bager fast i gryden.) Sæt gryden med dejen i ovnen i ca. 30 min. Gryden skal have låg på, da dette holder dampen inde, og gør at brødet hæver flot op!

      Sådan ser brødet ud, efter de første 30 min. i ovnen.






















      6. Når de 30 min. er gået, tager du låget af, og bager brødet færdigt ved 230* uden låg.


      Når brødet er færdigt tages det ud af ovnen og hviler ca. 20 min. før det spises med stor fornøjelse!

      Det færdige brød.