tirsdag den 30. august 2011

Chokoladedrøm med hindbær

Hindbær og chokolade er en utroligt dejlig kombination. Og denne kage er nem at lave, i forhold til hvor fantastisk den smager!
Opskriften på moussen har jeg lånt fra den dygtige Camilla fra himmelske kager, som har mange lækre opskrifter på kagemousse. Hendes blog er et kig værd.

Og nu til selve kagen!
Til et mindre antal gæster kan du bage chokoladekagen i en springform. Hvis der skal mere kage på bordet, kan du doble opskriften til chokoladekagen, og bage den i en bradepande i stedet. (Du behøver ikke mere mousse, da der normalt er en del i overskud.) 

Choko-hindbærdrøm bagt i springform.
Ingredienser til chokoladekage:
160 g smør ved stuetemp.
2 dl hvidt sukker
Lidt vaniljesukker
3 æg
3 dl hvedemel
4 spsk kakao
1 dl mælk (ikke for koldt)

Ingredienser til hindbærmousse:
100 g god hvid chokolade (Fx overtrækschokolade fra Odense)
2 hele past. æg
100 g sukker
Korn af 1 vaniljestang
3 blade husblas
2 spsk kogende vand eller saft fra hindbær
300 g friske eller optøede hindbær
2,5 dl piskefløde

Fremgangsmåde:

Kagen:
1. Tænd ovnen på 175 grader. (jeg bruger over- + undervarme)

2. Rør smør, sukker, vaniljesukker og sukker skummende. Bare giv den gas med elpiskeren. Rør æggene i ét af gangen.

3. Bland det tørre og sigt det i mens du folder det forsigtigt sammen med æggesnapsen lidt efter lidt.

Bages i den varme ovn i en springform ca 40 min eller til den er færdig.

Mousse:
1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Vrid vandet fra og opløs husblassen i 2 spsk kogende vand eller hindbærsaft. Lad køle til massen er lillefingervarm.
 
2. Hak og smelt den hvide chokolade. Det er lettest i mikroovnen i en plastskål. 

3. Pisk de past. æg med sukker og vanilje til sukkeret er opløst. Pisk chokoladen i.

4. Med en gaffel moses hindbærrene let og evt. overskydende saft hældes fra. Massen skal ikke være alt for vandet. Rør bærrene i æggemassen sammen med den smeltede, afkølede husblas. 

5. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i moussen til sidst. Hæld moussen i en frysepose, så er det lettere at sprøjte moussen på kagen senere.

6. Moussen skal nu i køleskabet til den stivner. Det tager ca. 1-2 timer.

Når kagen er helt afkølet, flækkes den på langs ned gennem midten med en skarp kniv. Hvis du har bagt en bradepande, er det lettest at skære kagen i de ønskede stykker, og bagefter dele hvert stykke på midten. Når kagen er flækket, sprøjtes moussen på nederste del af kagen i et jævnt lag. Bare klip hjørnet af fryseposen og du har en lille, hjemmelavet sprøjtepose, du kan bruge til formålet. Placér toppen af kagen på moussen og tryk let. Pynt med sigtet flormelis, flødeskum eller hvad du har lyst til.

Samme opskrift, denne gang bagt i bradepande, for at få flere stykker.
TIP
Du behøver ikke nøjes med hindbærmousse. Jeg har med succes lavet et eksemplar med en blanding af hindbær og limemousse. Derudover er de fleste bærtyper lækre sammen med chokoladekage.

Cheesecake på den nemme måde!

Jeg er en stor fan af cheesecake. Jeg er også en stor fan af kager, der kan laves hurtigt (Læs: Nydes hurtigt) Derfor er denne opskrift på hurtig cheesecake lige noget for mig.

Ideen er at lave små "kugler" af cheesecake, som man kan servere, som de er, eller med fx is, frugt, chokolade eller andet godt til. Prøv også at give dem i gave i en lille fin pose med sløjfe.
Opskriften har jeg fundet i Irmas app til iPhone. Den kan anbefales! Der er mange gode opskrifter, og en ret smart huskeseddel, så man får det hele med hjem. Se Irmas app til iPhone her.

Blueberry Cheesecake i miniformat
Ingredienser:
  • 100 g hvid chokolade (jeg bruger overtrækschokolade fra Odense)
  • 125 g Mascarpone
  • Evt. lidt vanilje
  • 1 dl friske blåbær (eller andre bær)
  • Ca. 6 Bastognekiks (Der kan også bruges Digestive, Ingefærkiks eller andre kiks)

Fremgangsmåde:
1. Smelt den hvide chokolade (Jeg bruger mikroovnen - det synes jeg er lettest)

2. Når chokoladen er kølet lidt af tilsættes mascarpone, og der røres grundigt. Det er vigtigt at massen er helt glat og uden klumper. Tilsæt evt. vaniljekorn.

3. Vend forsigtigt blåbær i. Sørg for at alle bær er godt fordelt, så de ikke klumper. Massen skal nu stå ca. 1 time i køleskabet.

4. Hæld kiksene i en frysepose og bind en knude. Fold et viskestykke omkring posen og knus kiksene med en kagerulle. Kiksene skal gerne være helt smuldrede.

5. Tag massen ud af køleskabet, rul små kugler og tril dem i kiksekrummerne. (Det kan godt være en udfordring at få kuglerne helt runde. Jeg har bestemt mig for, at det bare er charmerende at få en halvrund cheesecake-kugle. Basta.)

6. Opbevar kuglerne i køleskab indtil umiddelbart før de skal spises. Pas på, der kan godt forsvinde et par kugler, på mystisk vis, i løbet af sådan en dag i køleskabet.

Her har jeg rullet kuglerne i bastognekiks. 
Prøv også andre lækre kiks.